-->

İdeal kilo hesaplama

İdeal vücut ağırlığı; bir bireyin yaşına, cinsiyetine, vücut yapısına, kemik-mineral ağırlığına ve kas kitlesine göre, kendi sağlığını korumasını ve geliştirmesini sağlayacak vücut ağırlığıdır. İdeal vücut ağırlığı, kişiden kişiye göre değişir ve her bireyin kendisine özel bir ideal kilosu vardır.

 İdeal kilo hesaplamasında kullanılan birçok formül vardır. Bunların başında Beden Kitle İndeksi (BKI) (BMI) gelir. Beden kitle indeksine göre yaşa ve cinsiyete göre ideal kiloyu hesaplamak mümkündür. Yaş aralıklarına uygun ideal BKI oranları ile kişinin boy uzunluğunun cm cinsinden karesi çarpıldığında kişi ideal kilosunu hesaplayabilir. Ancak bu hesaplama sadece bir ön bilgi niteliğindedir. Çünkü ideal vücut ağırlığını etkileyen birden fazla faktör vardır ve bu faktörlerin bir kısmı bu hesaplamada göz ardı edilmektedir.
İdeal vücut ağırlığının belirlenmesinde kullanılabilecek ve BKI değerlerine göre daha yüksek güvenilirliği olan bir diğer yöntemde beden bileşim analizidir. Beden bileşimini hesaplayacak özel cihazlarla birlikte ideal vücut ağırlığı belirlenebilir. Beden bileşim analizi cihazları, biyoelektrik impedans analizi yöntemi ile çalışmakta olup, bu yöntem ile kişinin vücudundaki kas, su, kemik ve yağ miktarları da hem % cinsinden hem de kg cinsinden belirlenebilmektedir.

İdeal kilo, kişinin kemik yapısından ve kişinin kas kitlesi ağırlığından da etkilenir. Kemik yapısının ince, orta veya kalın olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Ayrıca kas kitlesi fazla olan profesyonel sporcular gibi kişilerin ideal kilosunun hesaplanmasında Beden Kitle İndeksi tek başına yeterli olamaz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Merhaba!

Takip edin...

Canlı yayın ve videolar başladı!

Tüm videolar

×